Muzeu Bolo

shkencat Histori

Që nga viti 2002, Muzeu Bolo ka treguar historinë e teknologjisë dixhitale. Koleksionet e tij përbëhen nga kompjuterë të vjetër dhe gjithçka që lidhet me kompjuterin e babait. Pritet nga EPFL

Muzeu Bolo, hallka që mungon

Me kompjuterët e tij nga e kaluara, Muzeu Bolo hedh dritë të re mbi objektet dixhitale që kanë pushtuar jetën tonë të përditshme. Si arritëm këtu? Historia është e shkurtër, disa dekada e shoqëruar nga suksese, por edhe nga disa dështime, të ilustruar nga objektet kryesore të koleksionit.

Gjatë vizitës së tyre, nostalgjikët rizbulojnë Smaky-n, të cilin e përdornin në shkollë. Ata të të gjitha moshave që heqin celularët e tyre nga fundi i xhepave janë të befasuar nga Cora 1 (1963), e zbuluar nga një bodrum EPFL që mund të përballonte një temperaturë prej -40°, ose nga Cray 2, një numër i mrekullueshëm që kërcënon. dinosauri. Sa i përket kubit enigmatik Black Cube (Next), ai ishte serveri i parë në internet, sistemi i hipertekstit që funksionon në internet.

Pas këtyre makinerive, të rizbuluara, të restauruara dhe shumë prej tyre të rikthyera në gjendje pune, ekziston një ushtri e tërbuarve vullnetarë. Aq të motivuar sa rindërtuan Apple I me duart e tyre, makinën legjendare të projektuar në vitin 1976 në një garazh nga dy pionierë të famshëm, Steve Jobs dhe Steve Wozniak. Dhe funksionon!

Nuk ka dyshim për këtë… Muzeu Bolo është lidhja që mungon midis IT-së së (të gjyshit) të babait dhe epokës moderne të gjithçkaje që lidhet.