Hapësira Arlaud

Artet

Muzeu më i vjetër në Lozanë ka një profesion multikulturor. Në katër kate, ekspozitat e saj të përkohshme mund të prezantojnë muzetë kantonale, artistë vendas dhe ndërkombëtarë. Espace Arlaud pret vetëm ekspozita të përkohshme. Prandaj është e hapur vetëm gjatë periudhës së ekspozitës.

Në 1841, falë bujarisë së piktorit Marc-Louis Arlaud dhe me ndihmën e qytetit dhe shtetit, Lozana inauguroi një muze arti dhe një shkollë vizatimi nën të njëjtën çati. Muzeu u zhvendos në Palais de Rumine në 1906, ndërsa shkolla pushtoi ambientet deri në vitin 1964 përpara se të zhvendosej në Avenue de l'Elysée dhe më pas, në 2007, në Renens.

Pikërisht në vitin 1997, pas një purgatori të gjatë, ndërtesa e rreptë neoklasike, e restauruar me finesë, rifitoi praninë e saj të shkëlqyer dhe vokacionin e saj kulturor. Nën emrin Espace Arlaud, ai vepron si një mushkëri oksigjeni për muzetë kantonale – artin, fotografinë, historinë, gjeologjinë, zoologjinë dhe monedhat – dhe për bibliotekën kantonale dhe universitare, ekspozitat e përkohshme të së cilës ajo pret me rotacion. Shumë i kërkuar, ai gjithashtu pret ngjarje të rastit të jashtme në përputhje me misionin e tij kulturor.