Kinematekën Zvicerane

Artet Kinema Histori

Suisse Cinémathèque ofron shfaqje ditore të filmave të trashëgimisë dhe pamje paraprake në prani të kineastëve në Casino de Montbenon dhe kinemanë Capitole (aktualisht në rinovim).

Me misionin e ruajtjes, restaurimit dhe shfaqjes së trashëgimisë filmike, Suisse Cinémathèque është sot një nga dhjetë arkivat filmike më të rëndësishme në botë për nga shtrirja e koleksioneve të saj (85,000 tituj filma, 3 milion fotografi, 1 milion postera dhe shumë dokumente të tjera...). Ajo ofron më shumë se 1000 shfaqje publike në vit, duke përfshirë disa në prani të regjisorëve, aktorëve ose profesionistëve të filmit.

E themeluar në vitin 1948, "Cinémathèque suisse" ruan filma artistikë dhe dokumentarë nga të gjitha burimet, si dhe mijëra orë dokumente të filmuara të të gjitha llojeve. Institucioni gjithashtu mbledh postera, foto, skripta, skedarë dokumentarë dhe kamera të vjetra në Qendrën e tij të Kërkimit dhe Arkivimit Penthaz. Është i vetmi institucion kombëtar që mbledh dhe ruan gjërat thelbësore të prodhimit audioviziv zviceran. Kjo trashëgimi përbën një thesar të paçmuar: kujtesa kolektive e këtij vendi.

Institucioni organizon cikle tematike, retrospektiva, homazhe për kineastët dhe evente mbrëmjesh, shpesh në prani të personaliteteve që kanë bërë dhe po bëjnë historinë e kinemasë. Shfaqjet zhvillohen në Lozanë, në Casino de Montbenon dhe në kinemanë Capitole, e cila do të rihapet në vitin 2024. Kinematë e lidhura në të gjithë vendin shfaqin rregullisht filma nga koleksionet e institucionit, veçanërisht në Cyrih, Bernë dhe Gjenevë.

Suisse Cinémathèque gjithashtu merr pjesë çdo vit në botimin e librave dhe DVD-ve, duke reflektuar rëndësinë e koleksioneve të saj dhe duke kontribuar në dukshmërinë e tyre. Ai vendos rregullisht postera, fotografi dhe dokumente të tjera të disponueshme për ekspozita dhe botime në Zvicër dhe jashtë saj. Së fundi, ajo bashkëpunon në mënyrë aktive me shumë partnerë: kinoteka të tjera, muze, universitete, festivale, media, studiues dhe botues. Cinémathèque suisse punon në veçanti me Universitetin e Lozanës, me të cilin kryen disa projekte kërkimore shkencore.

Kapitol

Që nga nëntori i vitit 2010, Suisse Cinémathèque ka organizuar shfaqjet e saj paraprake, gala dhe filma pa zë të shoqëruar nga një orkestër live në kinemanë Capitole, në qendër të Lozanës. Kjo sallë historike, e inauguruar në vitin 1929 dhe e rinovuar në vitet 1950, është sot kinemaja më e madhe në funksion ende në vend, me 869 vende. Është gjithashtu një nga vendet e fundit në Zvicër ku mund të përjetoni plotësisht magjinë e shfaqjeve të dikurshme. Në pronësi të qytetit të Lozanës, i cili ia ka besuar funksionimin e saj suitës së Kinemasë, kinemaja është renditur si një trashëgimi kombëtare që nga viti 1999. Kohët e fundit është pajisur me pajisje projeksioni dixhital dhe një ekran të ri. Një projekt rinovimi i udhëhequr nga Qyteti i Lozanës është aktualisht duke u zhvilluar, me synimin për ta bërë Capitole një destinacion të vërtetë kinemaje në zemër të qytetit, me një dhomë të dytë më të vogël në bodrum, një librari, një dyqan DVD dhe produkte që rrjedhin nga kinemanë, një kafene dhe një bibliotekë që ofrojnë akses në arkivat dixhitale të Kinematekës. Rihapja e tij është planifikuar për në vitin 2024.

Aktualisht

Së shpejti