Rétrospective Douglas Sirk

24.08.2022 - 06.10.2022

Cinémathèque suisse
Rétrospective Douglas Sirk
Rétrospective Douglas Sirk

Retrospektiva e Douglas Sirk

Nga melodrama në kinema totale

Douglas Sirk nuk është më i panjohuri në historinë e kinemasë që mbeti gjatë gjithë veprimtarisë së tij. Ai është njohur prej kohësh si mjeshtri i melodramës amerikane; Është analizuar këndvështrimi i saj kritik për Shtetet e Bashkuara, ndjeshmëria e saj feministe. Me një vështrim prapa, zbulojmë një produktivitet dhe diversitet të mahnitshëm: 40 filma në njëzet e pesë vjet, me një ndërprerje katërvjeçare në mes për shkak të mërgimit.

Douglas Sirk quhej ende Detlef Sierck kur filloi të drejtonte në teatër menjëherë pas Luftës së Parë Botërore. Mezi në moshën 25-vjeçare, ky njeri i talentuar mori drejtimin e teatrit në Chemnitz, më pas në Bremen dhe Leipzig, ku mbikëqyr programimin dhe drejton vetë, disa vite më shumë se një shfaqje në muaj. Puna e tij skenike do të ujitë gjithë artin e tij. Ai do të transpozojë më të mirën e përvojës së tij në kinema dhe nuk do të harrojë kurrë se vënia në skenë është në qendër të shfaqjes. Ashtu si Cukor, Visconti, Bergman, Ophüls, është nga dhe me prejardhjen e tij teatrore që Sirk do të jetë regjisor.

Ai u zhyt në kinema me një furi pune: 7 filma artistikë në tre vjet për UFA. Më e mira, Schlussakkord (1936), është një melodramë, e cila tashmë vë nënshkrimin e saj në zhanër. Më në fund, ai krijoi yllin ndërkombëtar që i mungonte Gjermanisë pas vitit 1933: Zarah Leander. Por, në këtë vit 1937, Goebbels merr në dorë UFA, e cila tani e tutje do të jetë në shërbim të shtetit nazist. Sierck sulmohet pasi ishte martuar me një grua hebreje. Në vend që të detyrohet në kompromise, ai vendos të shkojë me të. Çifti ka një synim, Amerikën. Pasi u endën për dy vjet nëpër Evropë, sapo mbërritën në Kaliforni, Douglas Sirk (emri i tij i ri) dhe gruaja e tij drejtuan një fermë dhe jetonin të ndarë nga kinemaja. Në vitin 1943, një grup mërgimtarësh e thirrën për të drejtuar filmin e çmendur të Hitlerit (1943) dhe aktiviteti i tij si regjisor rifilloi. Gjatë 3 filmave - Summer Storm (1944), A Scandal in Paris (1946), Lured (1947) - ai takoi aktorin e tij ideal, George Sanders. Në një lëvizje të dytë, ai është i interesuar për kthyeshmërinë e marrëdhënieve njerëzore, me Shockproof (1949) dhe filmin e madh të panjohur që është Legjioni i Parë (1951).

Pas dështimit të një përpjekjeje për t'u kthyer në Gjermani në vitin 1949, ai përjetoi një kthesë të re. Në vend të pavarësisë, Sirk kërkon disiplinën e një studioje për të ndërtuar një hapësirë lirie. E gjen në më të voglën nga më të mëdhatë, Universal. Atje ai u bë "një lloj regjisor i brendshëm", duke punuar me porosi si në Gjermani, ku mund të luante rreth pesëmbëdhjetë shfaqje në sezon: 6 filma në një vit e gjysmë (1951 deri në 1953), 21 në tetë vjet.

Nga filmi në film, ky emigrant rrëmben, siç pakkush e ka bërë, shpirtin dhe vetëpërfaqësimin e vendit, edhe në të metat e tij: fanatizmin, mizogjininë, kultin e parasë, përçmimin e klasave, racizmin... Personazhet e tij më të bukur janë të papërshtatshme. : Rock Hudson në All That Heaven Allows (1956), avionët në The Tarnished Angels (1957), mestizo Susan Kohner në Imitation of Life (1959). Po t'i shtojmë "Shkruar në erë" (1956) dhe "Një kohë për dashuri dhe një kohë për të vdekur" (1958), kemi kulmin e karrierës së tij në Hollywood, në fund të së cilës ai dëshiron të kthehet në Evropë.

Bernard Eisenschitz, bashkëkurator i retrospektivës

Filmat e tjerë të retrospektivës

Kjo përzgjedhje e filmave artistikë ofron një përmbledhje të prodhimit të saj gjerman nga Detlef Sierck, emri i tij i lindjes. Megjithatë, ai fokusohet në vitet pas arratisjes së tij nga regjimi nazist në Shtetet e Bashkuara. Gjatë kësaj “periudhe amerikane”, Sirk punoi për studiot më të mëdha të Hollivudit dhe zhvilloi stilin e tij duke vendosur emocionet në qendër të shqetësimeve të tij. Shija e regjisorit për histori të shkëlqyera dramatike dhe sentimentale do t'i bëjë kritikët ta konsiderojnë atë "mjeshtër të melodramës".