Rétrospective Brian De Palma

01.09.2022 - 30.10.2022

Cinémathèque suisse
Rétrospective Brian De Palma
Rétrospective Brian De Palma

Retrospektiva Brian De Palma

Variacionet e pafundme të Brian De Palma

Gjatë studimeve të tij shkencore në Nju Jork, në fund të viteve 1950, Brian De Palma, tashmë i apasionuar pas Hitchcock-ut, Welles-it, Kubrick-ut dhe kinemasë klasike amerikane, zbuloi kinemanë evropiane – Vala e Re, Kinemaja e Lirë, kinemaja italiane – duke frekuentuar lulëzimi i mjedisit artistik të Mollës së Madhe, dhe kështu vendosi t'i përkushtohej teatrit dhe artit të shtatë. Pas disa filmave të shkurtër, ai bashkë-regjizori The Wedding Party në 1964, rolin e parë në film për Robert de Niro, i cili do të luante gjithashtu në Greetings (Ariu i Argjendtë në Berlin në 1969), më pas, në 1970, në Hi, Mom! .

Falë Greetings , i riu De Palma u thirr në Hollywood për të xhiruar filmin Get to Know Your Rabbit with Welles, por ai u pushua nga Warner Bros. dhe humbet çdo kontroll mbi filmin, një traumë që më vonë do të frymëzonte Fantazmën e tij të Parajsës , një parodi satirike horror-rock e industrisë së Hollivudit. Në Los Anxhelos, ai frekuenton regjisorët e rinj të New Hollywood (Spielberg, Scorsese, Coppola dhe Lucas) dhe megjithë dështimin e tij me Warner, ai arrin të xhirojë Motrat që merr një sukses të matur dhe shënon një pikë kthese në karrierën e tij. Midis filmit horror dhe thrillerit, ky është i pari në një seri homazhe për Hitchcock dhe riinterpretime të filmave të tij, disa prej të cilëve – Psycho , Vertigo, Dritarja e pasme kryesisht – janë për De Palmën një model fillestar dhe një arketip, mjete për të mësuar dhe duke studiuar (Obsession, Dressed to Kill) deri në tejkalimin (Body Double, Raising Cain, Femme fatale). Këta filma do t'i lejojnë atij të ilustrojë dhe zhvillojë disa nga subjektet qendrore të kinemasë së tij: vojeurizmin, dyshe dhe alegorinë në imazh.

Pas suksesit të Carrie dhe The Fury , është një De Palma e shënuar nga historia më e re amerikane (Lufta e Vietnamit, vrasjet e Kennedy dhe Luther King, Watergate) që pohon veten në Blow Out . I frymëzuar nga Blow-Up i Antonionit dhe Biseda e Coppola-s, filmi dëshmon lidhjen e regjisorit me kinemanë politike, shpreh dëshirën e tij për të denoncuar krijimin dhe demonstron një frymë kritike përballë shoqërisë amerikane dhe institucioneve të saj. Korrupsioni, lakmia, pushteti, komploti, manipulimi i imazheve do të jenë kështu tema të tjera të trajtuara gjatë karrierës së tij (Zjarri i kotësive, Misioni: e pamundur, Sytë e gjarprit, Redaktuar) .

Në vitin 1983, ai bëri Scarface , një xhirim i filmit të Howard Hawks, shkruar nga Oliver Stone me Al Pacino, i pranuar keq në kohën e publikimit, por që që atëherë është bërë kult. Mundësia për të për të studiuar dhe për të zbërthyer filmat film noir dhe gangsterë, të rishikuar dhe më pas refuzuar në Të Paprekshmit , Rruga e Carlitos ose Dahlia e Zezë .

Një adhurues i shquar i filmit, i cili shpesh keqkuptohet, ndonjëherë akuzohet si imitues dhe grabitës, De Palma është bërë sot burim frymëzimi për brezat e rinj. Vepra e tij është një ftesë për të udhëtuar nëpër historinë e kinemasë dhe zhanreve të saj. Ashtu si kukullat ruse, historitë e tij përshtaten së bashku dhe na kujtojnë se arti është vetëm një rinovim i përjetshëm.

Chicca Bergonzi

Filmat e tjerë të retrospektivës

Një eksperimentues i shquar, Brian De Palma është autori i një filmografie vizionare të ndërtuar në zemër të industrisë së Hollivudit. Qofshin madhor apo minor, të gdhendur në kinema, thriller apo komedi të zhanrit, filmat e tij kanë të përbashkët një ndjenjë të përkeqësuar stili. Me këtë kineast të madh manierist, gjithçka është çështje vështrimi, aq sa vënia në skenë tregon më shumë për filmin sesa për rrëfimin. Në këtë logjikë, dy tema të përsëritura përshkojnë veprën e tij: soditja dhe roli manipulues i imazhit.