QANGA. Grenlanda me kalimin e kohës

13.05.2022 - 29.01.2023

Palais de Rumine
QANGA. Grenlanda me kalimin e kohës
QANGA. Grenlanda me kalimin e kohës

Kush e tregon historinë e një populli që nuk e ka shkruar historinë e tij, veçanërisht kur bëhet fjalë për një ish-koloni? Një ekspozitë mbi historinë njerëzore dhe natyrore të Grenlandës bazuar në stripin komik të autorit danez Konrad Nuka Godtfredsen.

Projekti Qanga është rikuperimi dhe përshtatja e një ekspozite të prodhuar në Danimarkë nga shkencëtarë nga disa prejardhje. Ai bazohet në katër romane grafike të drejtuara nga Konrad Nuka Godfredsen, i cili u fut në këtë përvojë përmes një bashkëpunimi unik me arkeologët danezë.

Ekspozita tashmë është shfaqur në Berlin dhe Frankfurt në forma të ndryshme. I paraqitur për herë të parë në Zvicër, ai ofron një pasqyrë të historisë së Grenlandës: nga koha e gjuetarëve-peshkatarëve të parë që emigruan nga Kanadaja e sotme 4500 vjet më parë, deri në vitet e bashkëjetesës me misionarët dhe kolonët e hershëm danezë. .

Në Palais de Rumine, Qanga do të prezantojë gjithashtu një përzgjedhje të objekteve, veprave të artit, mineraleve dhe kafshëve nga Grenlanda nga koleksionet zvicerane dhe daneze, në mënyrë që të krijojë lidhje midis romanit grafik dhe koleksioneve dhe ekspeditave zvicerane në Grenlandë. Një seksion për të ardhmen e Arktikut do të bëjë të mundur të pyesim veten për të ardhmen e këtij rajoni të globit, subjekt i ndryshimeve klimatike, por edhe kërkimit të lëndëve të para. Kjo ekspozitë e re ndërdisiplinore vë në pikëpyetje pikëpamjen tonë dhe njohuritë tona për Veriun e Largët duke na zhytur në historinë e tij natyrore dhe njerëzore të së kaluarës, të tashmes dhe të së ardhmes.

Qanga është një ekspozitë e përbashkët e Muzeumeve Kantonale të Shkencës dhe Historisë të Palais de Rumine, në bashkëpunim me Muzeun Kombëtar të Danimarkës dhe Grenlandës, Ambasadën Mbretërore Daneze dhe ilustruesin Konrad Nuka Godtfredsen.