Léon Spilliaert

27.01.2023 - 29.05.2023

Fondation de l'Hermitage
Léon Spilliaert
Léon Spilliaert

Me Detin e Veriut...

Në gjysmën e parë të vitit 2023, Fondacioni de l'Hermitage po i kushton një retrospektivë të madhe një prej artistëve më të rëndësishëm të krijimit belg që nga fillimi i shekullit të 20-të : Léon Spilliaert (Ostend 1881-Bruksel 1946). Vetëmësuar, i stërvitur në kontakt me letërsinë e kohës së tij dhe i bindur për fatin e tij si artist i zgjedhur, Spilliaert është autori i një vepre me origjinalitet të thellë, të zhytur në pyetje metafizike dhe kulturë flamande dhe të prodhuar pothuajse ekskluzivisht në letër. Duke përzier teknikat grafike, vendësi i Ostendës gërsheton lidhje me simbolizmin dhe ekspresionizmin bashkëkohor dhe duket se shpall, në peizazhet e tij më radikale, të thjeshtuar deri në ekstrem, abstraksionin gjeometrik dhe minimalizmin.

Me Detin e Veriut…
Me shëndet të brishtë, i pajisur me një karakter introvert dhe ëndërrimtar, Léon Spilliaert vinte nga një familje e pasur në Ostend, një qytet port që u bë një vendpushim bregdetar shumë në modë mesin e shekullit të 19-të. Djali i një furnizuesi parfumeri në oborrin e mbretit Leopold II, Spilliaert mbush fletoret e shkollës me vizatime të çuditshme, rishpik botën rreth tij duke e ngjyrosur me çuditshmëri shqetësuese dhe ecën përgjatë digës, i ndjeshëm ndaj efekteve të dritës që do të transkriptojë. në peizazhet e tij detare.

Pasi kaloi shkurtimisht nëpër Akademinë e Bruges në fillim të shekullit, Spilliaert zhvilloi shpejt stilin e tij, i ushqyer nga leximet e tij - Maurice Maeterlinck, Émile Verhaeren, Arthur Schopenhauer dhe Friedrich Nietzsche - dhe u shënua nga veprat e James Ensor, Edgar Munch, Odilon. Redon, Nabis apo edhe Fernand Khnopff.

Mes reflektimit dhe realitetit
Deri në Luftën e Parë Botërore, Spilliaert përdorte kryesisht larjen e bojës së Indisë, bojëra uji, pastel dhe laps me ngjyra dhe ai shfaqi talentin e tij në peizazhet e një maturie në kufi me abstraksionin - qielli, deti, skica e digës që vibronte me një dritë të heshtur. . Për sa u përket personazheve të rrallë që popullojnë këto brigje melankolike, ato janë më së shpeshti gra – një socialiste me shikim të largët, gruaja e një peshkatari që kujdeset për kthimin e anijeve – emëruesi i përbashkët i të cilave duket të jetë një ndjenjë e thellë izolimi.

Përfaqësimet njerëzore arrijnë kulmin në autoportretet veçanërisht të habitshme në të cilat Spilliaert vë në pikëpyetje statusin e tij si artist po aq sa kufiri midis reflektimit dhe realitetit. Dhomat e gjumit, qoshet e dhomave të ndenjes ose çatitë prej xhami bëhen kaq shumë vende të shkreta, të mbushura në mënyrë paradoksale me një prani të padukshme. Në jetën e tij të qetë, shishe të çuditshme të vendosura para një pasqyre dhe kukulla shqetësuese bëhen shoqëruese të heshtur të artistit.

Pas vitit 1920, Spilliaert përdori intensivisht bojëra uji dhe gouache, dhe krijoi peizazhe detare të mrekullueshme dhe jashtëzakonisht lirike, disa prej të cilave prireshin drejt abstraksionit. Në vitet 1930 dhe 1940, artisti iu kthye një teme rinore - pemët - gjatë shëtitjeve të gjata në pyll. Në këto vepra, nga të cilat del një ndjenjë paqeje e përzier me çuditshmëri dhe një prekje ankthi, artisti ofron imazhe të përjetshme të natyrës, magjepsëse nga kompozimi i tyre virtuoz dhe thjeshtësia e mjeteve të përfshira.

Temat e ekspozitës
E organizuar në mënyrë tematike dhe kronologjike, ekspozita bashkon rreth njëqind vepra dhe mbulon të gjithë karrierën e artistit: Bojëra, vetmi ekzistenciale | Marinsat 1900 – 1910 | Ostendi, nata, arkitektura | Gratë e peshkatarëve dhe larësve | Në pritje, të brendshme | Jeta të qeta | Aeroplani | Letërsi | Autoportrete | Pemë, peizazhe | peizazhe shumëngjyrëshe detare

Njihuni me Léon Spilliaert
Si pjesë e programit të tij të ndërmjetësimit kulturor, Fondacioni Hermitage po inauguron një partneritet me shkollën fillore dhe të mesme Isabelle-de-Montolieu, një shkollë në afërsi të muzeut. Mbikëqyrur nga mësuesit e tyre të frëngjishtes dhe të arteve pamore, një klasë me nxënës 13 dhe 14 vjeç kryejnë punë personale për 6 muaj midis shkrimit dhe vizatimit, frymëzuar nga autoportretet e Spilliaert. Më pas studentët marrin pjesë në varjen e krijimeve të tyre në qendër të ekspozitës, dhe kështu i ofrojnë publikut të Hermitage një vështrim të ri në punën e artistit belg.