LOUSONNA e tashmja e kaluar

Ekspozitë e përhershme

Musée romain de Lausanne-Vidy
LOUSONNA e tashmja e kaluar
LOUSONNA e tashmja e kaluar

Gjetjet e shumta arkeologjike në vendin e Vidy pikturojnë një portret të gjallë të një fshati galo-romak në brigjet e Lacus Lemannus. Ashtu si zviceranët e sotëm, helvetët e asaj kohe jetuan një periudhë ndryshimi të thellë.

Të përfshirë në Perandorinë Romake 15 vjet para Krishtit, Helvetianët tani i përkasin një bote të re, me qendër në Mesdhe. Dhe shpejt, jeta ndryshoi: përdorimi i latinishtes dhe ai i shkrimit u përhap, teknikat e reja dhe mallrat e panjohura më parë e përmbysën jetën e përditshme. Njerëzit, idetë dhe imazhet udhëtojnë. Ne adoptojmë hobi të reja si banja termale ose teatri, ne gatuajmë stilin romak, ne nderojmë perënditë e reja. Kultura stërgjyshore galike nuk u zhduk me kaq: e gjallë, ajo u bashkua me atë të Romës për të kompozuar qytetërimin galo-romak.
Integrimi, teknologjitë e reja, globalizimi, përzierja kulturore…: antikiteti është aktual!