Le cinéma sud-coréen contemporain

03.01.2023 - 28.02.2023

Cinémathèque suisse
Le cinéma sud-coréen contemporain
Le cinéma sud-coréen contemporain

kinemaja bashkëkohore e Koresë së Jugut

Historia e zhanreve

Në vitin 1987, Koreja e Jugut pa zgjedhjet e para presidenciale në historinë e saj. Regjimi diktatorial shfuqizohet përfundimisht. Gjatë viteve 1990, filmat në kinema dominoheshin kryesisht nga prodhimet e Hollivudit.
njerëzit që kanë nevojë të ëndërrojnë dhe duan të perëndimorizohen. Kineastët e vendit përballen me hezitimin e publikut për vepra që priren drejt kritikës sociale. Ndërhyrja është gjetur e gjitha: regjisorët e rinj, pra, do të kalojnë nëpër filma të zhanrit në mënyrë që të çlirohen nga traumat e lidhura me vitet e sakrificës së pasluftës. Nga kjo lëvizje e pazakontë, e cila gradualisht po fiton popullaritet, do të burojnë regjisorë si Park Chan-wook, me daljen në vitin 2000 të JSA (Joint Security Area) , sukses kritik dhe tregtar, i cili do të nisë këtë valë të re të kineastëve të talentuar jugorë - koreanë. . Ky moment do të përkthehet në shumë prodhime, të të gjitha zhanreve: nga drama absurde ( Memories of Murder, 2003), tek filmi intim (30 filmat artistikë të Hong Sang-soo), tek ndjekja befasuese ( Dita e vështirë , 2014) , thriller horror ( The Chaser , 2008), humor, film noir, disa kryevepra të cilat kulmuan, në 2019, me Palmën e Artë unanime për Parasite (2019), filmi i parë në gjuhë të huaj që fitoi gjithashtu Oscarin për filmin më të mirë në 2020.

Maksim Morisod

Shqetësim në "Tokën e Qetësimit të Mëngjesit"

Me sukseset fenomenale të Parasite nga Bong Joon-ho, serialet (siç është Squid Game ) , por edhe K-pop (grupi i djemve BTS në krye), Koreja e Jugut gëzon një ndikim të paparë. Megjithatë, kinemaja e tij nuk priti kurorëzimin e Bong Joon-ho në Festivalin e Filmit në Kanë dhe Oscars për të sinjalizuar vitalitetin e saj. Duke mos kërkuar të panteonizojë as kineastët dhe as filmat, ky cikël na fton të udhëtojmë gjatë dy dekadave të fundit për të (ri)zbuluar pasurinë e një produksioni i cili, jashtë festivaleve, ende po lufton të ekzistojë në ekranet zvicerane. Vazhdimisht në udhëkryqin e kodeve dhe zhanreve – kinemaja koreano-jugore që shkëlqen në rrëshqitje mes toneve – filmat në këtë program megjithatë bashkohen mbi një temë, pasi na ftojnë të përballemi me sfidat shoqërore të një kombi. i cili, në agimin e mijëvjeçari i ri, sapo po emancipohej nga një regjim i ashpër ushtarak dhe censurë. Park Chan-wook e pohoi këtë në dokumentarin e Yves Montmayeur Les Enrages du cinema korean (2007): “Filmat e mirë koreanë flasin gjithmonë për marrëdhëniet midis individit dhe shoqërisë. Drejtorët [e tyre] janë të interesuar (...) për konfliktet që lidhen me këtë marrëdhënie”. Është radha jonë të interesohemi për të.

Loic Valceschini

Filmat e tjerë të ciklit

Edhe pse Park Chan-wook dhe Bong Joon-ho e mbyllin këtë cikël me dy vepra që shënuan kinemanë koreano-jugore me një hekur të nxehtë (përkatësisht JSA dhe Parasite ), ato padyshim nuk mishërojnë përbërësin e vetëm të saj. Përveç autorëve të tjerë thelbësorë, duke përfshirë Hong Sang-soo ( Gruaja është e ardhmja e burrit dhe Një ditë me, një ditë pa ) dhe Lee Chang-dong ( Oasis dhe Poetry ) për t'i përmendur vetëm ata, përzgjedhja gjithashtu jep krenarinë e vendit. filmave të parë dhe (më shumë) kineastëve të rinj, të cilët, së bashku, ndajnë këtë dëshirë për të hetuar të shkuarën dhe të tashmen për të ekspozuar, shpesh me zhurmë, të pathënën.