Koleksioni

Ekspozitë e përhershme

Musée cantonal des beaux-arts de Lausanne
Ernest Biéler, «L’eau mystérieuse» (1911), tempera sur papier marouflé sur toile, 146,3 x 376,4 cm. Dépôt de la Fondation Gottfried Keller, Office fédéral de la culture, Berne, 1913 © Musée cantonal des Beaux-Arts de Lausanne
Ernest Biéler, «L’eau mystérieuse» (1911), tempera sur papier marouflé sur toile, 146,3 x 376,4 cm. Dépôt de la Fondation Gottfried Keller, Office fédéral de la culture, Berne, 1913 © Musée cantonal des Beaux-Arts de Lausanne

EKSPOZITA E PËRHERSHME HYRJA FALAS

Shikoni këtu atë që nuk mund të shihni diku tjetër! Pikërisht në këtë frymë u projektua rruga e cila i çon vizitorët nëpër dhomat e ekspozitës kushtuar koleksionit të Lozanës. Që nga viti 1816, ajo ka vazhduar të rritet me kalimin e viteve përmes blerjeve, donacioneve, amaneteve dhe depozitave. Ndërsa ofron krahasime me rrymat ndërkombëtare, trashëgimia e kombinuar jep masën e krijimit të artistëve me origjinë nga Vaud dhe më gjerësisht nga Zvicra frëngjishtfolëse, pavarësisht nëse ata e kanë ndjekur karrierën e tyre në vendin e tyre apo jashtë saj.

Shfaqen disa pika të forta: neoklasicizmi, akademikizmi, realizmi, simbolizmi dhe postimpresionizmi; pikturë abstrakte në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara; video art, zviceran dhe ndërkombëtar; figura e re; abstraksion gjeometrik; dhe, të gjitha periudhat e marra së bashku, praktikat artistike që dëshmojnë për një angazhim politik dhe social. Ka gjithashtu koleksione të rëndësishme monografike, duke përfshirë ato të Charles Gleyre, Félix Vallotton, Louis Soutter, Pierre Soulages dhe Giuseppe Penone.

Vizita zhvillohet në dy kate. Përzgjedhja e paraqitur ndryshon rregullisht. Veprat e huazuara nga koleksionet private dialogojnë me ato të koleksionit kantonal, një prelud i rinovimit të vazhdueshëm të pikëpamjes së hedhur në Lozanë mbi vitalitetin e jashtëzakonshëm të artit.