Karl Beaudelere, autoportraits au miroir

10.06.2022 - 30.10.2022

Collection de l'Art Brut
affiche F4 Beaudelere
affiche F4 Beaudelere

Në vitin 1977, Karl Beaudelere zbuloi koleksionin e poezive Les Fleurs du mal nga Charles Baudelaire, një vepër që e shënoi thellë, deri në pikën që më vonë zgjodhi "Beaudelere" si emrin e tij artistik. I riu, i rritur në një lagje të njohur të Marsejës, u stërvit në fushën e shtypshkronjës, më pas punoi në një dyqan veshjesh për burra, më pas si tregtar i dorës së dytë dhe roje sigurie. Në vitin 2007, ai filloi të vizatonte me pastel dhe ndjesi. Në të njëjtin vit, ai filloi të vizatonte grafite me stencil në muret e qytetit. Të gjitha krijimet e tij janë të lidhura me koleksionin e Baudelaire, të cilin ai e rilexon pa u lodhur dhe nga i cili kishte vargje të tatuazhuara në trupin e tij.

Nga viti 2011, ai inicioi një seri autoportretesh autodidakte me stilolapsa të thjeshtë të blerë në treg, për mungesë mjetesh. Ai punon deri në një muaj ose më shumë në vizatime të caktuara, të cilat ndonjëherë janë shumë të mëdha, duke shqyrtuar imazhin e tij në një pasqyrë të varur pranë një tavoline. Ai lind kështu fytyra të çuditshme me skica shumë të dendura. Veçantia e tyre nuk duhet të kufizohet nga konturet ose një vijë e përcaktuar mirë, por nga një varg rrathësh ose vijash që shumohen, si qeliza, dhe mbivendosen deri në pikën që gradualisht "të bëjnë të shfaqet" fytyra e tij. Nëpërmjet kësaj teknike mahnitëse, fytyrat duket se dalin nga mbështetja si fantazma, duke krijuar tek ata që i vëzhgojnë një përshtypje të habitshme të "çuditshmërisë shqetësuese". Ndonjëherë gjithashtu, vizatimi përfaqëson vetëm një pjesë të fytyrës, pjesa që mungon duket se është e holluar në mbështetje, duke dhënë kështu iluzionin e një "zhdukjeje" të imazhit.

Në vitin 2017, Collection de l'Art Brut fitoi tetë vizatime të cilat u bënë pjesë e koleksionit Neuve Invention , të quajtur më parë koleksione të aneksuara . Ky fond, i cili vazhdon të rritet, bashkon veprat e artistëve që nuk janë autodidakt, por që dallohen nga krijimi i miratuar, veçanërisht nga proceset stilistike apo materialet e përdorura. Ai bashkon edhe prodhime autodidakte, njësoj si krijuesit e Art Brut, por që ndryshe nga këta të fundit, janë në një proces aktiv njohjeje artistike. Në vitin 2011, Karl Beaudelere ishte në gjendje të prezantonte për herë të parë autoportretet e tij të vizatuara në një galeri. Sot ai vazhdon të ekspozojë dhe zhvillojë projekte të ndryshme artistike.

Nga viti 2019 deri në vitin 2021, falë një donacioni të madh nga artisti dhe mbështetjes së Fondacionit Guignard (Nyon, Zvicër), korpusi i veprave të tij të mbajtura nga muzeu është pasuruar më tej për të arritur në një total prej gjashtëdhjetë e shtatë vizatimesh.

Kjo ekspozitë monografike paraqet një pjesë të madhe të vizatimeve nga koleksioni i muzeut, të plotësuar nga disa huazime nga artisti.

Kurator: Sarah Lombardi, Drejtore e Koleksionit të Artit Brut