Zhdukja e programuar

Ekspozitë e përhershme

Musée Bolo
DP
DP

Ekspozitë origjinale dhe argëtuese që tregon historinë e informatikës në një mënyrë tjetër. Kompjuterët po bëhen të vegjël, po çmaterializohen, po humanizohen

Muzeu Bolo po heton

Një ekspozitë origjinale, provokuese dhe argëtuese ofron një tjetër vizion të historisë së informatikës. Hetimi i kryer në Muzeun Bolo eksploron të ardhmen në dritën e së shkuarës. Kompjuteri është programuar të zhduket. Miniaturizohet, kamuflohet, harrohet, tretet në renë kompjuterike, humanizohet.

Një lloj tjetër hetimi

Në zemër të Muzeut Bolo, në një mur njëzet e një metër të gjatë, fijet e një lloji tjetër hetimi ndërthuren rreth kamareve me ngjyra të ndriçuara shkëlqyeshëm. Kaq shumë të dhëna, prova dhe të dyshuar të ndarë në pesë kapituj të pabotuar që shënojnë zhdukjen e programuar të kompjuterit.

Pesë mënyra për të zgjidhur fijet

Ka shumë shembuj për të ilustruar pesë gjurmët. Pika e parë, më e dukshme, reduktimi ose miniaturizimi i komponentëve të kompjuterit nuk është shkaku i vetëm i zhdukjes së tij. Sepse makina fshihet brenda objekteve të tjera dhe kamuflohet pas një dizajni tërheqës. Është harruar pas fasadës lozonjare të video-lojërave ose në grackat e realitetit virtual. Në internet, ai shpërndahet në renë e madhe kompjuterike. Ai humanizohet përmes ndërfaqeve të reja dhe bëhet inteligjent duke imituar njerëzit.