ACHILLE LAUGÉ (1861-1944)

24.06.2022 - 30.10.2022

Fondation de l'Hermitage
ACHILLE LAUGÉ (1861-1944)
ACHILLE LAUGÉ (1861-1944)

Neo-impresionizmi në dritën e jugut

Për herë të parë në Zvicër, Fondacioni de l'Hermitage po i kushton një retrospektivë të madhe piktorit francez Achille Laugé (1861-1944). Një artist i lidhur thellësisht me Oksitaninë, prej nga është, Laugé magjeps me udhëtimin e tij të veçantë brenda lëvizjes neo-impresioniste. Ekspozita, e cila bashkon afro njëqind vepra dhe mbulon të gjithë karrierën e Laugé, nxjerr në pah origjinalitetin e thellë të këtij piktori të përditshëm, të prekur nga një ndjeshmëri e jashtëzakonshme. I rafinuar dhe i thjeshtë në të njëjtën kohë, ai preferon të pikturojë subjekte që janë pjesë e mjedisit të tij të afërt - rrethinat e shtëpisë së tij në Cailhau, lulet në kopshtin e tij, portretet e të afërmve të tij. Teknika e tij shumë e pastër, e karakterizuar nga tre ngjyrat kryesore të vendosura përballë pikave të vogla ose rrjetës, ndjek metodën divizioniste me një qasje shumë personale.

FLADI I NEO-IMPRESIONIZMIT
I ardhur nga një familje fshatare, Laugé braktisi studimet në farmaci në favor të Shkollës së Arteve të Bukura në Toulouse, ku u miqësua me Antoine Bourdelle, përpara se të vazhdonte praktikën e tij në Paris dhe të ndante studion e Aristide.Maillol. Në 1886, në Salon des Indépendants, Laugé zbuloi pikturën e manifestit të Georges Seurat, Një e diel në ishullin La Grande-Jatte, një zbulim i vërtetë për të. Në 1892, përsëri në Carcassonne, ai u kthye në ngjyrë të pastër të ndarë.

NJË ARTIST I NDJESHMËRISË SË RALLËL
I vetëm përballë dritës verbuese të jugut, Laugé përvetësoi, nëpërmjet eksperimenteve të shumta, teorinë e ngjyrave të Seurat dhe Signac. Duke shfaqur një personazh thellësisht origjinal që tregon intuitën e tij të ngjyrave, ai krijon natyra luksoze të qeta, ku buqeta me lulekuqe dhe margarita qëndrojnë përkrah frutave të pjekura dhe degëve të bajameve në lulëzim. Achille Laugé shpreh këtë "art të ndjeshmërisë emocionale" që ngre miku i tij Bourdelle.

GJEOMETRI, PERSPEKTIVA DHE DRITA
Ashtu si Monet përpara katedraleve të tij, Laugé punon në seri, duke përfaqësuar pa u lodhur rrugët e Cailhau. Në këto peizazhe të ndërtuara me rigorozitet, ai përpiqet të japë nuancat e dritës, kalimin e stinëve në variacionet e tyre më të vogla. Duke ecur në këto rrugë me "rimorkio-punëtori" që kishte projektuar për të punuar mbi motivin, artisti krijon kompozime me një stil të rafinuar nga të cilat del një ndjenjë e butë qetësie, një sens kompozimi shumë gjeometrik dhe një shije e theksuar për zbrazëtinë. .

Teknika strikte karakteristike e portreteve të viteve 1896 deri në 1899 shkon paralelisht me delikatesën që përshkon veprën e Achille Laugé. Rreth viteve 1905-1910, ai zbuti prekjen e tij, ndërsa vazhdoi të përdorte një gamë të reduktuar ngjyrash të pastra. Vitet 1920 dhe 1930 e panë atë të kalonte verërat në Collioure, një vatër koloristësh në fillim të shekullit. Laugé vdiq në vitin 1944, pa pushuar kurrë së punuari, duke kultivuar veçantinë e paletës së tij dhe lirinë e prekjes së tij të gjallë me vendosmëri.

TEMAT E EKSPOZITËS
Ekspozita është e strukturuar rreth temave që ilustrojnë karrierën dhe subjektet e preferuara të Laugé, duke bërë të mundur vendosjen e piktorit në kontekstin artistik të kapërcyellit të shekullit të 20-të dhe zbulimin e singularitetit të këtij artisti të shquar:

  • Mësimi: portretet e para
  • Hieratizmi: portrete neo-impresioniste
  • Transparenca dhe Japonizma
  • I pastër: shija e zbrazëtisë
  • Ndërtimi: gjeometria, perspektiva
  • Seria: rrugët e Cailhau
  • Pastel dhe vizatime
  • Hapësira biografike: Laugé dhe të afërmit e tij
  • Lule dhe fruta, lojëra me vëllim
  • Arkitektura dhe ngjyra

ZYRA SHKENCORE
Nicole Tamburini, historiane e artit, specialiste e Achille Laugé

KOMISIONERI I PËRGJITHSHËM
Sylvie Wuhrmann, Drejtore e Fondacionit Hermitage